String Art Malzemeleri

Sanat bir hayal işi, bu nedenle malzeme kullanımı hobi sahibinin, sanatçının hayal ettiği kadar geniş olabilir. String Art yaparken çivi, ip, akrilik boya, ahşap, çekiç en sık kullanılan malzemeler. Bu malzemelere ek olarak; yağlı boya, silikon yapıştırıcı, çiçek, takma kirpik, tüy, boncuk, fotoğraf hatta kraliçe tacı bile kullanabilirsiniz!

Benim sık kullandığım, düzenlediğim workshoplarda uyguladığımız malzemelerden bahsedeceğim şimdi.

Kavak Kontraplak: Çiviyi sabitleyeceğiniz herhangi bir ahşap da kullanabilirsiniz ama ben 4 yıl boyunca edindiğim tecrübeler sonucu kavak kontraplak kullanıyorum.

İşte nedenleri:
*Kullandığınız ahşabın kalınlığı ne kadar inceyse tablo duvarda bir o kadar estetik duruyor. Bu sebeple ben 12 mm kalınlığında kavak kontraplak kullanıyorum. Aynı kalınlıktaki kavak kontraplak masif ahşaba göre daha sağlamdır. Çivi çakma darbelerinden etkilenmez. Gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
* Ahşabı renklendirmek için en uygun boyalardan biri akrilik boya. Su bazlı bir boya olduğu için ahşabın suyu çekmemesi, boya kalitesini düşürmemesi çok önemli.
*Kavak kontraplak: Suya dayanıklıdır, çekme ve şişme olasılığı hiç yoktur.
*Yaptığınız tablonun taşınabilir bir ağırlıkta olması çok önemli. Satışını yapıyorsanız kargo maliyetlerini azaltmak için ve duvarda uzun süre asılı kalabilmesi için ahşap hafif olmalı. Evet, doğru tahmin! Kavak kontraplak oldukça hafiftir.
* String Art yaparken yeri geliyor tek bir çivinin etrafından ip ile 10 kere dolamanız gerekiyor. Ahşabın çivi tutma özelliği yüksek olacak ki çiviler, iplerin etrafında yaptığı kuvvete yenilmesin, dimdik ayakta dursun. Ve tabii ki bu da kavak kontraplağın işi!
* Üstelik, renginin beyaza yakınlaşan açık sarı tonlarında olması muazzamdır. Dilerseniz sadece vernik sürüp doğal ahşap görünümüyle kullanabilirsiniz ya da istediğiniz renklere kolayca boyayabilirsiniz.

Çivi: Beton çivisi, ahşap çivisi, tel çivisi, cam çivisi derken çeşit çeşit, boy boy çivi var. Biz sanat için kullanacağımız için biraz narin olanlarını tercih etmeliyiz. Benim önereceğim filografi çivisi olacak.

Filografi demişken ondan da bahsetmek isterim. Filografi için String Art'ın kardeşi diyebiliriz. Filografi, ahşap plaka zeminde sık yerleştirilen çiviler üzerinde düğümlerin teknik ve aşırı sık şekilde, neredeyse halı dokur gibi örülerek boşluksuz bir iplik tabaka halini alıncaya dek örülmesi ile oluşur. String Art ise bu zorlu sanatın günümüze ulaşmış daha minimal, sade ve modern şeklidir. Daha aralıklı sıralı düğümler ile daha sade ve boşluklu bir desen oluşturulmasıdır. String Art yaparken ip, filografi yaparken tel kullanılmaktadır.

Filografi çivisi 2 cm uzunluğundadır, kafa çapı ise sadece 2mm'dir. Tablo bittiğinde iplerin arasından çivi başları birer değerli taş gibi çok güzel görünür.

İnternette dolaşan DIY (Do It Yourself) String Art videolarında çivilerin penseyle ya da sadece elle tutularak ahşaba çakıldığını görüyorum. Bu şekilde denerseniz kendinizi sakatlayabilir ve o kadar acıya, uğraşa rağmen yamuk duran, boyları aynı olmayan bir çivi tarlasına sahip olabilirsiniz.

Hayat kurtaran çivi çakma aparatını anlatayım o zaman! Minimal bir tahta silgisini hayal edebilirsiniz. Ucunda mıknatıslı ağzı olan ve çiviyi yaklaştırdığınızda yakalayıp aynı boylu çivi çakmanızı sağlayan, kendi 5 cm ama işlevi çok büyük olan bir aparat. Fotoğrafını ekliyorum!



İp: İpliği oluşturan hammaddeler saymakla bitmez. Akrilik, mikrofiber akrilik, alpaka, bambu, polyester, mikropolyester, yün, pamuk, merserize pamuk, polyamid çeşitli oranlarda karıştırılarak kalınlıkları, modelleri farklı sayısız ip üretilir.

String Art için kullanılması zorunlu bir ip çeşidi yok. Yapacağınız tabloda vermek istediğiniz dokuya göre kalın ya da ince ip kullanabilirsiniz. Tiftiklenmeyen ve dayanıklı ip seçmeye dikkat etmek gerekir. Yün ve pamuk ipler doğal içeriklidir, bu nedenle tiftiklenme problemi sıklıkla görülebilir. O yüzden %100 akrilik ya da yüksek oranda akrilik içeren iplerin tercih edilmesi uygun olacaktır.

String Art'a ilk başladığım zamanlarda etamin ipi kullanıyordum fakat dokulu olmaması, renk seçeneklerinin kısıtlı olması, naylon görünümlü olması sebebiyle bıraktım. Alize markasının %100 Mikrofiber akrilik olan Diva serisi iplerini kullanıyorum uzun zamandır.

Akrilik ip özellikleri:
* Akrilik ip sentetiktir. Giyim sektöründe kullanılması sağlığa zararlı olabilir fakat hobi amaçlı kullanımda herhangi bir sorun yaratmaz.
* Pamuk ve yün iplere göre dayanıklıdır. Çivilerin arasından ipleri gererek kullandığımız için dayanıklılık çok önemlidir.
* Sentetik üretim olduğu için renk yelpazesi diğer ip türlerine göre oldukça geniştir.

Çekiç ve Ahşap biz: Çivi çakma aparatı ile çivileri çakmak için çok ağır olmayan (mesela 200 gram) bir çekiç kullanabilirsiniz. Ben tablolarımı yaparken çivi çakma makinesi kullanıyorum. İlginizi çekiyorsa bana ulaşın kullandığım makinenin detaylarını seve seve paylaşırım.

Bir diğer hayat kurtarıcı da Ahşap biz! Daha farklı bir ismi olabilirmiş diye düşünmüyor değilim arada. İsmini bir kenara bırakalım, el sağlığınız için çok faydalı kendisi. Çivilerin arasından sadece parmaklarınızla ipi geçirmek hem zaman kaybı hem de acılı bir süreç olacaktır. Biz, kalın bir tığ ucu gibi olduğundan ipi çiviye kolaylıkla dolayabiliyor. Onun da fotoğrafını ekliyorum :)



Akrilik Boya: Hayal dünyanıza göre istediğiniz renk boya ve fırçayla ahşabınızı kolaylıkla renklendirebilirsiniz. Ben uzun zamandır Cadence mat akrilik boya, Cadence premium akrilik boya, Cadence hybrid multisurfaces boya serilerini kullanıyorum.

Sık kullanılan malzemeler bu şekilde, daha fazla bilgi için ya da malzeme önerisi için bana yazın olur mu?