String Art nasıl yapılır?
Özgürlüğün tadını çıkarın!Günlük rutinlerimizde öğretilmiş, formüle edilmiş, içeriği değiştirilemeyen ne kadar çok işle uğraşıyoruz. Okulda, evde, işte, sosyal hayatta her yanımız kalıplaşmış düşünceler ve materyallerle çevrili. Okul öncesi süreçteki yaratıcılığımız, farklı düşünce tarzımız ve bunun sonucu yaptığımız standart dışı işlerin hikâyeleri ailelerimiz tarafından bizlere anlatılırdı. Ama okullarda aldığımız eğitim düşüncelerimizi sınırlandırmamıza sebep oldu. İlgi alanlarımızı keşfedemeden, içeriği çok önceden hazırlanmış bilgilerle doldu beyinlerimiz. Okul öncesi çağda bir çocuk düşünelim; önüne boş bir kâğıt ve renkli kalemler konmuş olsun ve ondan bir maymun çizmesi istensin. Mesela başı sarı gövdesi mor bir maymun çizerse ve ona 'hayır maymun kahverengi olur' denirse farklı düşünme yetisinden bir parça koparılmış olur. Yıllar boyu bu parçalar koparıla koparıla neyden hoşlandığını bilmeyen, kendini tanımayan, dayatılanı yaşayan, iç huzursuzluğunu gidermek için kendi dışındaki her şeyle ilgilenmeye çalışan ama sonunda o iç huzursuzluğuyla kalan biri olup çıkarız.
Düzenlediğim workshoplarda, örneğin bir panda altlığında çalışırken onlarca farklı renk ip arasından 'pandanız için ipinizi seçebilirsiniz' dediğimde çoğunluğun siyah ve beyaz renklere gittiğini görürüm. Kimileri farklı şeyler yapmak ister, ama öğrenilmiş sınırların etkisiyle bana sorarlar. Sizce hangi rengi kullanmalıyım diye. Benim cevabım hep aynıdır: Burada kalıplar yok, düşüncenin sınırı yok, hayal dünyanızda sizin pandanız hangi renk ya da renklerdeyse o ipleri seçin, derim. Ve o zaman çocukluklarından gayet iyi bildikleri özgür alanda olduklarını hissederler ve içlerindeki çocuğun sesine izin verirler. Ve birbirinden özgün tablolar çıkar ortaya.
String Art nasıl yapılır?'ın en önemli malzemesi özgürlüktür. Diğerlerinden çok kısa bahsedeceğim. Zaten internet String Art DIY videolarıyla dolu; istediğiniz tarzda bir tablonun nasıl yapıldığını izlemek bir tık uzağınızda.
Ebatlarına karar verdiğiniz ahşabı pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar zımparalayın. Zımpara sonrası istediğiniz bir renkle boyayın ya da resimle aranız iyiyse ahşaba istediğiniz bir resmi de yapabilirsiniz. Boya kuruduktan sonra vernikleyin. Ardından bilgisayardan çıktı aldığınız ya da kendi çizdiğiniz şablon kâğıdınızı ahşaba yapıştırın. (Pinterest'te çivi noktaları olan hazır şablonlar var, dilerseniz onları da inceleyebilirsiniz.) Çivi noktalarını belirleyin. Eşit aralıklarda olmasına özen gösterin. Başlangıçta 1 cm aralık yeterli olacaktır. Çivi çakma aparatıyla şablondaki çivi noktalarına çivileri çakın. Bittikten sonra kâğıt şablonu dikkatli bir şekilde çıkarın. Kalan kâğıt parçalarını cımbız yardımıyla çıkartabilirsiniz. Şablonu çıkarmadan fotoğrafını çekmenizi tavsiye ederim. Bir anda şeklini kafanızda canlandıramadığınız çivilerle baş başa kalabilirsiniz. İple dolamaya başlarken şekli ana hatlarıyla görmenizi sağlayacak biçimde çizgisel olarak tüm çivilerin etrafından geçin. Şekil belli olduktan sonra iplerin kalın bir hat şeklinde üst üste gelmemesine dikkat ederek istediğiniz şekilde çivilerin arasından geçirin. Gözünüze hoş gelen yoğunluğa geldiğinde ipi kesip bağlayıp tablonuzu tamamlayabilirsiniz. Birkaç saat içerisinde yaptığınız sanat eserine bakmaya doyamayacaksınız!
Merak ettikleriniz için ya da yardımcı olabileceğim bir konu olursa bana yazabilirsiniz.